Get a free quote
(608) 643-7914
Chat
Make a lasting impression with your house
Start Your Project
Get a free quote

Basement Remodel on Lake Wisconsin

 

Basement Remodel AFTER | new wet bar area overlooking the family room.  Prior to the remodel, this space was mostly used for storage.
Basement Remodel AFTER | new wet bar area overlooking the family room. Prior to the remodel, this space was mostly used for storage.

Aaron and Maria Andres have a very lovely home on Lake Wisconsin – one that they’ve carefully remodeled quite a bit over the years.

With three growing kids, the place was feeling cramped, and the Andres wanted more room to spread out. They decided it was time to remodel the basement, where there was plenty of unused space.

When they thought about this project, they had one friend in mind to help them. Having recently finished her own basement, Jenn Breunig has a space that is very much what the Andres envisioned for themselves. And Jenn is our Remodeling Consultant!

Initially, Jenn and the Andres family viewed the entire basement with a neutral eye, as a wide open “blank” template. Part of the original basement was already finished, but in need of some updates. Another section was unfinished, and had been part of a previous addition. The combined space was more than ample, providing plenty of square footage to work with. They quickly realized it made the most sense to leave some existing rooms in place, such as a bathroom and guestroom – with some updates of course! Jenn worked with Maria and Aaron to select the “just right” materials for their project.

With the brainstorming phase over, we went to work! We started by removing a wall between the old and new basement sections. The unfinished space was transformed into a spacious family room with a bar and additional seating area in front of an existing fireplace. We didn’t stop there.  A previous guest room was converted into a workout (“dance”) room.

Throughout the project, the hand-picked components truly “match” the home’s main floor level. Maple was perfect for all added doors and trim.  And beautiful cabinets from Cabinetry Plus were custom made for the space. The bathroom’s vanity and linen are a rich maple with a dark espresso finish, and rustic hickory carries off the bar and entertainment center.

Engineered wood keeps the look and feel consistent throughout the main area, and a modern tile design jazzes up the bathroom and complements the vanity’s quartz countertop.

The finished space? It’s useful. It’s beautiful. And it works in harmony with the rest of the home.

To see a full gallery of before and after pictures, visit our Facebook page or Houzz profile.

3D Rendering of the Basement Remodel before we started the project!
Before view of the Basement
Before view of the Basement
IMG_3629
Basement Remodel AFTER!